Katalogstrukturer


Utvecklarverktygen i webbläsaren


Grundläggande Guide till Chrome Developer Tools

 

Öppna Utvecklarverktygen

 
Högerklicka på Elementet: På den webbsida du vill inspektera, högerklicka på det element du är intresserad av och välj "Inspect" (Inspektera). Detta öppnar utvecklarverktygen med element-inspektören aktiv.
 
Alternativt kan du använda kortkommandon:
 
På Windows/Linux: Ctrl + Shift + I
På Mac: Cmd + Opt + I
 
Använda verktygsfältet: Utvecklarverktygen har flera flikar som 'Elements', 'Console', 'Sources', 'Network', etc. För CSS-inspektion är 'Elements'-fliken mest relevant.
 

Inspektera och modifiera Element

 
Välj och se element: I 'Elements'-fliken ser du HTML-strukturen på sidan. När du klickar på ett element i HTML-koden, visas dess CSS-stilar i ett fönster på höger sida.
 

Ändra stilar:

 

 I sidofältet till höger kan du se och redigera CSS-stilar som tillämpas på det valda elementet. Detta är användbart för att experimentera med olika stilar och se hur de påverkar sidan i realtid.
 

Lägga till nya stilar:

 

Du kan också lägga till nya stilar genom att skriva in dem i sidofältet. Detta är ett bra sätt att testa nya idéer innan du lägger till dem i din CSS-fil.
 

Använda konsolen

 

Öppna Konsolen: Du kan öppna konsolen i utvecklarverktygen genom att klicka på 'Console'-fliken. Detta är användbart för att köra JavaScript-kod och se loggmeddelanden.
 
 

Arbeta med responsiv design

 

Responsivt Testverktyg: Klicka på ikonen för responsiv design (ett litet mobiltelefon- och tablettikon) i verktygsfältet för att testa hur din webbsida ser ut på olika enheter.
 

Nätverksanalys

 

Nätverksfliken: Använd 'Network'-fliken för att analysera nätverksaktivitet, laddningstider för resurser och potentiella flaskhalsar i sidans laddningsprestanda.
 

Tips för eleverna

 

 
Experiment: Uppmuntra eleverna att experimentera med att ändra och lägga till stilar för att se hur det påverkar sidan.
 
Felsökning: Visa hur man kan använda verktygen för att felsöka problem som felaktig layout eller stilproblem.
 
Lär från andra webbplatser: Uppmuntra eleverna att inspektera andra webbplatser för att se hur de är uppbyggda och stylade.
 

Sammanfattning

 

 
Chrome Developer Tools är ett kraftfullt verktyg för alla som lär sig webbutveckling. Genom att förstå hur man inspekterar och ändrar element, kan eleverna snabbt lära sig hur HTML och CSS fungerar tillsammans och hur man effektivt felsöker och förbättrar sina webbplatser.



Den här sidan designades av 21C: