OOP C#


Övningsuppgift: Datatyper


Uppgiftsbeskrivning

Skapa en Windows Forms-applikation i C# som låter användare välja en datatyp från en dropdown-meny (ComboBox) och sedan mata in ett värde i en textfält (TextBox).

 

Programmet ska försöka konvertera inmatningen till den valda datatypen och visa resultatet i en etikett (Label). Om värdet är för stort (eller för litet) för den valda datatypen, ska programmet visa ett felmeddelande.

Grundläggande krav Form Design:

Designa en form med: En ComboBox för att välja mellan datatyper (int, long, short, byte, float, double, decimal,bool och string).

En TextBox där användaren kan mata in ett värde.

En Button för att utföra konverteringen. 

En Label för att visa resultatet eller ett felmeddelande.

Logik för Konvertering:

När användaren klickar på knappen, använd try-catch-block och typspecifika parse-metoder (t.ex. int.Parse(), double.Parse()) för att försöka konvertera textfältets innehåll till den valda datatypen. 

 

Hantera eventuella undantag som kan uppstå vid ogiltig konvertering (t.ex. FormatException, OverflowException). Visa Resultat: Visa det konverterade värdet i etiketten. Om ett undantag fångas, visa ett lämpligt felmeddelande istället (t.ex. "Ogiltigt värde" eller "Värdet är för stort/litet för datatypen"). Exempel på Kodsnuttar Här är några kodbitar som kan hjälpa dig att komma igång:

Initialisera ComboBox :

Konverteringsknappens Klickhändelse

 

Kom ihåg att lägga till felhantering och se till att UI-elementens egenskaper är korrekt inställda i Windows Forms Designer.

Avslutande Tips

Detta enkla program kan ge värdefull praktisk erfarenhet för att förstå konceptet med datatyper och deras begränsningar på ett konkret sätt.




Den här sidan designades av 21C: